Približava se 1. novembar i najavljuje sezonu zimskih guma. Po ZOBS – u, u periodu od 1. novembra pa do 1. aprila, obavezno je da imamo  montirane sve četiri zimske gume.

Dobro je da poštujemo zakon. Međutim, još je bolje kada se rukovodimo bezbednošću svih učesnika u saobraćaju, pa odlučujemo da zimi imamo montirane zimske gume.

Jer zimske gume….

Zimske gume dizajnirane su tako da tokom zimskih meseci, mogu da odgovore na različite vremenske uslove na putevima. Dizajn gazeće površine ima veće i dublje žlebove u odnosu na letnje gume. Ovakav dezen omogućava bolje prijanjanje na snegu i ledu. Na bokovima ovih guma utisnut je simbol planine ili pahulje. On govori o tome da su gume po svom sirovinskom sastavu predviđene za zimske uslove. Ovako dizajnirane gume previđene su za temperature od 7  ͦ C pa na niže.

U većini slučajeva, na bokovima guma može se pronaći i oznaka M + S. Međutim, ona upućuje na geometriju šare a ne na sirovinski sastav gume.

Putevi u zimskim uslovima

Tokom zimskih meseci, stanje na putevima može biti različito. Shodno tome, guma treba da izađe na kraj sa suvim, mokrim, zaleđenim, blatnjavim, snežnim površinama.

Dezen zimskih guma dizajniran je tako da sneg može da prodre u kanale, a da guma i dalje grabi po putu i pruža otpor proklizavanju. Sneg može biti suv i vlažan, sve do pretvaranja u lapavicu.

Takođe, česte su poledice po putevima ili hladan asfalt tokom sušnih perioda. Sve ovo su uslovi sa kojima guma treba da se izbori.

Osnovna svojstva dezena zimskih guma

1. Kanali su duboki i veliki je procenat otvorene kontaktne površine.
2. Rameni blokovi su dizajnirani tako da povećaju kontakt sa snegom i trenje.
3. Gustina žlebova je velika. Oni stvaraju oštre ivice u šari što obezbeđuje dobro prijanjanje na snežnim i zaleđenim površinama.

Pored navedenog, sirovinski sastav ima u sebi više silike nego letnje gume. Tako se omogućava zadržavanje gipkosti i dobro prijanjanje i u najlošijim uslovima.

Razvoj tehnike nam omogućava da koristimo odgovarajuće, namenske proizvode. Zašto da onda ovo ne iskoristimo? A i zakon kaže svoje!

Da li vi menjate gume sa promenom sezone? Pišite nam u komentaru o vašim iskustvima i navikama.

Akutelnu ponudu zimskih guma možete da pogledate na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?