Praktičan vodič sa 5 saveta za kupovinu novih auto guma, mnogima će dati odgovore na neka bitna pitanja.

Koje gume da kupim?

Na čega da obratim pažnju prilikom kupovine guma?

Vrlo je verovatno da je kupovina novih auto guma jedna od stavki koja se nalazi na dnu vaše liste obaveza. Malo ko voli da na ovo troši svoje vreme i novac. Uprkos tome, kupovina novih guma prilično je važna. Jer, loš izbor može da vas prati narednih nekoliko godina.

Kupovina novih auto guma može biti vrlo obeshrabrujući poduhvat. Susrešćete se sa mnoštvom različitih proizvođača, dimenzija i vrsta guma. Ovo može biti prilično zbunjujuće, jer sve gume su naizgled iste. I naravno, svi proizvođači tvrde da su njihove gume najbolje po svim parametrima.

Ne brinite. Ovaj vodič daće vam jednostavne savete kako biste izabrali odgovarajuće gume za svoje vozilo po odgovarajućoj ceni.

1. Zadovoljni ste vašim starim gumama

Zadovoljni ste vašim starim gumama, ali su se istrošile. Pravilo je jednostavno – kupite iste takve nove gume. Originalna oprema u koju spadaju i gume, daju najbolje preformanse vašem vozilu. Proizvođači vašeg vozila su to i predvideli kada su ugrađivali gume u novo vozilo.

Pronašli ste iste gume ali su prilično skupe

Kada pronađete identične gume kao vaše stare, može se lako desiti da one budu prilično skupe za vaš džep. Ili da ne možete uopšte da ih pronađete na tržištu. Međutim, proizvođači automobila predvideli su nekoliko odgovarajućih robnih marki.

Ukoliko vaš prodavac automobila nema ove informacije, pokušajte  da ih pronađete na internetu. Svakako se rukovodite time da budu slične starim gumama. Jer, gume sa sportskim dezenom neće dobro prijanjati na snegu, ali sa njima je moguća energična vožnja. S druge strane, vaš sportski automobil sa običnim putničkim gumama, neće imati preformanse koje od njega očekujete.

2. Birajte gume za određenu sezonu

Proizvođači guma dizajnirali su gume za različite sezone. Otuda postoje tri vrste guma – za sve sezone, letnje i zimske. Svaka je dizajnirana tako da odgovara određenim uslovima u kojima se vozi.

Gume za sve sezone

Gume za sve sezone dizajnirane su tako da odgovaraju različitim vremenskim uslovima tokom cele godine. Zahtevaju odmerenu vožnju, imaju dobro prijanjanje na mokroj podlozi i umerene performanse kod vožnje po snegu. Pošto imaju naziv “za sve sezone”, većina vozača koja ih ima, ostavlja ih na svom vozilu i tokom zimskih meseci. Međutim, zimi u ekstremnim uslovima, po ledu i snegu, ove gume ne mogu da ostvare potrebno prijanjanje kakvo mogu zimske gume.

Nedavno se pojavila podvrsta u okviru ovih guma sa nazivom “all-weather”, za sve vremenske prilike. Prijanjanje koje imaju po snegu, može skoro da se poredi sa onim koju imaju zimske gume. Što se tiče ostalih karakteristika, izjednačavaju se sa bilo kojom drugom gumom za sve sezone. One na svom boku imaju simbol pahuljice uokvirene planinom.

Put u letnjim uslovima zahteva letnje gume

Letnje gume

Letnje gume su dizajnirane tako da mogu da obezbede prijanjanje po suvom i mokrom putu tokom umerenog i toplog vremena. Imaju dobro upravljanje i prijanjanje u krivinama i prilikom skretanja, kao i kratak zaustavni put. Ove karakteristike na najbolji način dolaze do izražaja  na temperaturama iznad 7° Celzijusa.

Na nižim temperaturama letnje gume gube na performansama. Prijanjanje im je smanjeno, ponašaju se kao da su na mokroj podlozi ili poledici. Mnogi vozači nisu svesni koliko su letnje gume osetljive na temperaturne razlike. Ovo uvide tek kada izgube kontrolu nad vozilom sa letnjim gumama po hladnom vremenu.

Planinski put prekriven snegom zahteva zimske gume

Zimske gume

Zimske gume dizajnirane su tako da obezbede najveće moguće prijanjanje po snegu i poledici, zahvaljujući dubokim šarama i mnoštvom lamela.  Prijanjanje koje postižu ove gume ne može da se meri ni sa jednom drugom gumom. U hladnim mesecima pokazuju najbolje moguće karakteristike. Međutim, kada temperatura počne da raste, prestaje i potreba za svim karakteritikama koje one imaju. Zapravo, na toplom vremenu ne ponašaju se odgovarajuće, a pri tom i značajno gube na elastičnosti u kontaktu sa toplim asfaltom.

3. Važne su dimenzije guma

Većina vozača odlučuje da svoje istrošene gume zameni gumama istih dimenzija i ostalih sličnih karakteristika. Ovo su vrlo racionalne odluke. Vozilo je projektovano tako da najbolje funkcioniše kada se gume zamene sličnim koje je vozilo imalo kada je izašlo iz proizvodnje.

4. Pogledajte indekse opterećenja i brzine

Oznake na gumama, indeksi opterećenja i brzine

Indeks opterećenja ili LI (eng. Load Index) je numerički kod koji odgovara maksimalnoj težini koju guma može da podnese. Nalazi se utisnut na boku gume.Trudite se da birate gume s istim indeksom.

Indeks brzine ili SI (eng. Speed Index) je alfabetski kod koji odgovara maksimalnoj brzini koju guma može da podnese. Nalazi se utisnut na boku gume pored indeksa opterećenja. Preporučuju se gume sa istim indeksom koji ste već imali na svom vozilu.

5. Kada želite nešto drugo

U trendu je proizvodnja niskoprofilnih guma sa velikim radijusom. Mnogi vozači se žale da im vožnja sa ovakvim gumama nije dovoljno udobna, pa žele da je zamene nekom drugom. Ili imaju retku dimenziju koja se teško pronalazi na tržištu. Takođe, ima dimenzija koje su skuplje u odnosu na neke druge slične.

Sve ovo mogu biti razlozi da poželite da originalnu dimenziju guma zamenite alternativnom. Ovde je od pomoći tehničko uputstvo za vaše vozilo. Ukoliko ga nemate, posavetujete se sa ovlašćenim ditributerom vašeg vozila ili sa nekim drugim tehničkim licem oko izbora odgovarajuće alternativne dimenzije guma.

Za prvu pomoć može biti i kalkulator dimenzija guma. No nakon toga svakako se posavetujete sa tehničkim licem.

Ako vaše gume nemaju odgovarajući stepen prijanjanja ili su previse bučne tokom vožnje, potražite gume sa boljim karakteritikama. Od 2012. godine obavezno je označavanje guma po propisima Evropske Unije. Svaka guma ima na sebi nalepnicu i podatke o potrošnji goriva, prijanjanju i buci. Izaberite one koje vam najviše odgovaraju.

Ovde su izneti najosnovnijji saveti za kupovinu novih guma. Čime se vi rukovodite kada birate za svoje vozilo nove gume? Pišite nam u komentaru.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?