Sledećih 9 saveta za bezbednu vožnju po snegu pomoći će vam da stignete na odredište bez problema!

Verovatno vam se dešavalo da sretnete vozače koji gube samopouzdanje tokom vožnje na putevima zavejanim snegom. Neuspešno pokušavaju da obuzdaju svoje vozilo, i neretko završavaju vožnju van kolovoza. Ukoliko nemate ovakvo iskustvo, sigurno je da ne želite ni da ga steknete.

Sledite ovih nekoliko uputstava, i sve su šanse da na odredište stignete potpuno bezbedno.

1. Vozite vrlo nežno

Ključ bezbedne vožnje po snegu sastoji se u nežnom korišćenju volana, pedale gasa i kočnice. Ukoliko dajete nagle komande, lako se može destiti da se gume “odvoje” od kontaktne površine. One inače lošije prijanjaju na mokrom i klizavom putu. Zato, svaki pokret volanom, pritisak na kočnicu i papučicu gasa, moraju biti vrlo nežni i postepeni.

2. Gledajte daleko ispred sebe

Što je put klizaviji, to je veća potreba da gledate što dalje ispred sebe, da procenjujete i da budete skoncentrisaniji na vožnju. Predviđajte ranije naredne pokrete, usporite prilikom skretanja i držite razdaljinu od vozila ispred vas mnogo više nego inače. Vožnja po ekstremnim uslovima zahteva vašu maksimalnu pažnju.

3. Obratite pažnju na treperavo svetlo na komandnoj tabli

Sistem za kontrolu stabilnosti (ESP)

Koliko vaše gume prijanjaju po snežnom putu? Jedan od načina da to saznate pre nego što upadnete u nevolju, je da razumete značenje male žute trepćuće lampice na instrument tabli. U pitanju je sistem za kontrolu stabilnosti (ESP) i označen je simbolom auta sa isprekidanim linijama iza njega.

Ako ubrzavate dok vozite pravo a ovo svetlo trepće, sistem kontrole stabilnosti vas upozorava da se točkovi klizaju. Obratite pažnju i smanjite gas sve dok gume ne počnu ponovo da prijanjanju po površini. Upozorenje putem ove lampice možete dobiti i prilikom skretanja. U ovakvoj situaciji takođe oduzmite gas dok ne povratite kontrolu. Vodite se načelom  da uvek oduzmete gas i da ne pravite nagle pokrete.

4. Gledajte u pravcu u kom želite da idete

Ako osetite da vaše vozilo počinje da se zanosi, uvek gledajte u pravcu u kom želite da idete, a ne tamo gde je vaše vozilo krenulo u tom trenutku. Neka se vaš periferni vid brine o svemu što želite da izbegnete. Vi se fokusirajte na put kojim želite da idete.

5. Izađite na kraj sa zanošenjem

Saveti za bezbednu vožnju po snegu

Pre ili kasnije naletećete na klizavi deo puta. Možete osetiti nelagodnost ako vaše vozilo početne da se zanosi i da gubi pravac kojim želite da idete. Koliko god da je jako zanošenje, ponovo možete da uspostavite punu kontrolu nad vozilom i to vrlo brzo. Nemojte da paničite i da stiskate kočnicu.

Umesto toga uradite sledeće –

Ako je zanošenje na prednjim točkovima i vozilo počinje da se kreće u širem luku od očekivanog, jednostavno otpustite pedalu gasa. Za nekoliko trenutaka, gume će ponovo početi da prijanjaju. Nakon toga možete ponovo da nastavite  da se krećete u željenom pravcu.

Ukoliko je zanošenje na zadnjim točkovima, zadnje gume gube prijanjanje i vi osećate da počinjete da se vrtite. U tom slučaju brzo okrenite volan u istom pravcu u kom se pokreće zadnji deo vozila. Ako se zadnja strana kreće ulevo, okrenite volan ulevo. Zatim lagano otpustite pedalu gasa i kočnicu. Gume će početi da uspostavljaju kontakt sa površinom, pa ćete moći da nastavite u željenom pravcu.

Bilo koja situacija da je u pitanju, držite točkove u pravcu u kom želite da idete. Pedalu kočnice koristite blago ako mislite da ćete vozilo ispraviti i da nećete u nešto udariti. U slučaju  da vam se učini da je udar o nešto neizbežan, koristite kočnicu na način koji je opisan u sledećoj tački.

6. Koristite ABS sistem

ABS sistem

U slučaju da prethodno opisana tehnika ne bude uspešna, a vi ste u situaciji da morate što pre da zaustavite vozilo, vreme je za korišćenje ASB sistema. U današnje vreme poseduje ga skoro svako novo vozilo. ABS je elektro-hidraulični sistem koji sprečava blokiranje točkova prilikom kočenja. Ovo se uglavnom dešava pri veoma naglom kočenju ili kod vožnje po klizavoj podlozi (mokar asfalt, sneg, led…). ABS optimalno dozira kočionu silu – slabeći je čim oseti da se javlja rizik od blokiranja točka.

Ako se vozilo zanosi i ne možete  da ga ispravite, ili vidite da ćete naleteti na prepreku, snažno pritisnite pedalu za kočenje i ne popuštajte pritisak. Kočnica neće blokirati točkove, a vi ćete moći da izbegnete prepreku okretanjem volana u određenu stranu.

Sjajna stvar kod ABS sitema je da možete da držite kočnicu pritisnutu sve vreme dok obilazite prepreku. Kompujter će podesiti silu kočenja na svakom točku i omogućiti vam manevar, dok istovremeno usporavate.

Znači, u slučajevima opasnosti, pored toga što ćete snažno kočiti, potrebno je i da sve vreme upravljate vozilom.

Još jedna napomena. Kod većine ABS sistema, osetićete podrhtavanja pedale za kočenje kada se aktivira. Nemojte skidati nogu  sa pedale kada osetite ovu vibtraciju, to je sasvim normalno.

Naravno, nijedan sigurnosti sistem vam ne garantuje da ćete izbeći sve ekscesne situacije, ali ABS sistem značajno doprinosi tome da se izvučete iz opasnih situacija.

7. Procenjujte prijanjanje sve vreme

Vožnja po snegu i prijanjanje

U toku skoro svake vožnje po snegu, prijanjanje će se menjati u skladu sa tim kako se menja i stanje na putu kojim vozite. Informacije ćete dobijati preko svetlećeg upozorenja sa kontrolne table. Takođe, ABC sistem vam može pomoći da procenite koliki je stepen prijanjanja na površinu.

To možete da proverite na sledeći način –

Uverite se da nema drugih vozila u vašoj blizini. Zatim blago aktivirajte kočnicu na jednu do dve skunde dok vozite pravo. Ako osetite tek minimalno usporavanje, ABS sistem se aktivirao. Možete biti sigurni da je put po kome vozite vrlo klizav. Ako možete da usporite lagano, tako da ne aktivirate ABC sistem, znači da površina nije jako klizava i da je prijanjanje bolje.

8. Opasnost za vozila sa pogonom na 4 točka

Vozilo sa pogonom na sva četiri točka može da vas uljuljka i da vam da lažan osećaj sigurnosti na klizavom putu. Ono šalje snagu na sva četiri točka, pa omogućava ubrzavanje bez proklizavanja. Zbog ovoga vam se može učiniti da imate mnogo bolje prijanjanje nego što je to zaista.

Ne dopustite da vas ovo zavara. Pogon na četiri točka ni na koji način ne poboljšava sposobnost vašeg vozila da brže skrene ili da se zaustavi u snežnim uslovima. Očekujte da će reagovati kao bilo koje drugo vozilo kada pritisnete kočnicu ili okrenete volan. Ukoliko želite da izvršite procenu koliki vam je stepen prijanjanja, primenite tehniku opisanu u prethodnom koraku.

9. Vozite sa zimskim gumama

Vožnja sa zimskim gumama je od presudne važnosti za sigurnu vožnju u ekstremnim uslovima. Najbolja stvar koju možete uraditi za bezbednost i osećaj sigurnosti je imati montirane sve četiri zimske gume na vozilu. Odgovarajuće zimske gume obezbediće mnogo bolje prijanjanje na snegu, bljuzgavici i poledici od bilo kojih drugih guma.

Vozite sigurno i bezbedno!

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?