Možda se dogodilo ljudima u vašem komšiluku, a možda i vama! Probudite se ujutru da krenete na posao, a točkova na automobilu – NEMA! Ipak, možda postoji rešenje koje će lopova odvratiti od krađe vaših guma.

Kako sprečiti krađu guma

Izgleda da su poslednjih nedelja glavna meta lopova zimske gume. Barem tako kažu razne novine, portali i televizijske stanice. Prema pisanju novosadskog sajta 021, u proseku svakog dana u Novom Sadu jedan automobil ostane bez guma. Iz novosadske policije kažu da je više krađa od kada su vozači počeli da kupuju nove zimske gume.

Zimske gume na sva četiri točka obavezne su od 1. novembra. Činjenica je da većini vozača u našoj zemlji nabavka novih guma predstavlja veliki trošak. Međutim, trošak nije samo nabavka, već i montiranje i demontiranje gume, za šta je po točku potrebno od 350 do 600 dinara. Upravo zbog tog izdvajanja i štednje novca za nove gume, niko od vozača ne bi voleo da bez njih preko noći ostane. Osim bačenih para, dolazi i stres i paranoja.

Da li na neki način možemo da izbegnemo ovu neprijatnost?

Iz policije navode da kradljivci „operišu“ na neosvetljenim parkinzima i skidaju točkove sa automobila koji nemaju alarm. Jedno od rešenja je parkiranje vozila u garaži, ali šta je sa onim vozačima koji nemaju tu mogućnost?! Parkiranje na osvetljenom mestu može da bude jedno od rešenja, ali vam to ne garantuje da ćete automobil ujutru zateći na sva četiri točka.

Možda bi jedno od rešenja mogli da budu sigurnosni šrafovi. Oni funkcionišu ovako: zameni se jedan standardni šraf na svakom točku specijalnim šrafom za čije je odvrtanje potreban poseban alat. Bez tog alata, nemoguće je šraf odvrnuti, odnosno skinuti točak.

Ako se pitate gde možete nabaviti ove šrafove, pitajte svog auto-mehaničara. Među vozačima se šuška da komplet ovih šrafova košta od 300 do 1000 dinara, ali ako izgubite ključ, imaćete muku sa skidanjem točka. Imajte na umu da je ovde slučaj „koliko para, toliko muzike“. Nekvalitetni set može vam doneti glavobolju, jer se dešavalo da se adapter zaglavi u šrafu. Imajte na umu da, što je dizajn adaptera komplikovaniji, to je on teži za kopiranje, a i glava šrafa mora da bude izuzetno čvrsta, da lopov ne bi mogao da je stegne i odvrne nekim klještima ili specijalnim alatom. 

Sada se sigurno pitate: a šta sprečava lopova da nabavi taj alat za isti novac i ukrade vam gume? Stvar je u tome što svaki komplet ima različiti položaj rupe ili oblik, tako da jedan ključ ne odvija sve sigurnosne šrafove.

Alat kojim se odvijaju šrafovi nikako nemojte držati u automobilu! Odnosno, izbegavajte da stoji na vidnom mestu u automobilu. Nemojte ga držati ni dalje od automobila, jer u slučaju pucanja gume, doći ćete u nezgodnu situaciju.

Na kraju, imajte na umu da nijedan zaštita nije apsolutno efikasna, ali što je komplikovanija za „obradu“, to će kradljivci više dizati ruke od nje.

Izvor: Vijesti, 021 

3 Komentara
  1. darko 11 година ago

    a opet sa druge strane svi renoovi sigurnosni srafovi se odvrcu sa jednim kljucem i jos nekoliko modela opel golf koriste iste srafove

  2. Đuro 11 година ago

    Nemojte držati ključ u autu ali ni daleko od njega. Zanimljivo. Gde je to mesto?

  3. Gruja 11 година ago

    SLAZEM SE U POTPUNOSTI SA VAMA,I STO SE TICE MOG AUTA GLEDACU DA TU STVAR NABAVIM A NIJE LOSE I VI DA MI DATE NEKU ADRESU DA KUPIM I NARAVNO PRVO CENU DA VIDIM. VELIKI POZDRAV

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?