Veoma popularne letnje gume za male automobile u dimenzijama 185/60/R15 prošle su kroz ADAC-ov „skener“, odnosno testirano je ukupno 19 guma ovih dimenzija, a različitih proizvođača.

Rezultati testiranih guma su veoma različiti; devet puta je komisija rekla „dobro“ što pokazuje da su te gume dobar izbor. Ali je ista ta komisija četiri puta rekla „loše“, što znači da su neke gume i te kako omanule po pitanju performansi.

Ono što su stručnjaci iz ADAC-a primetili je da su mnoge od testiranih guma poboljšale svoje karakteristike od prošle godine. To se posebno odnosi na poboljšanje upravljivosti na mokroj podlozi.

Letnje gume 185 60 R15H na ADAC testu SLIKA 1

Na prvom mestu guma koje su dobile dobre ocene je Michelin Energy Saver + zbog broja pređenih kilometara sa ovom gumom. Na drugom mestu nalazi se Contintental Premium Contact 5, a zatim veoma slične gume ovoj: Dunlop Sport BluResponse i Goodyear Efficient Grip Performance. Ove gume dobile su odlične ocene u kategoriji upravljanja na vlažnom putu, a Dunlop se dobro pokazao u kategoriji kočenja na suvom asfaltu.

U dobre gume ADAC je ubrojao i nove modele Vredestein Sportrac 5, Bridgestone Turanza 001 i Nokian Line. Njihov glavni adut je balans pri vožnji.

Magična devetorka završava se sa gumama Fulda EcoControl HP i Semperit Comfort-Life 2 koje su takođe dobile prelazne ocene.

Slabosti na mokrom putu pokazala je guma Pirelli Cinturato P1, ali je komisija na kraju za ovu gumu rekla da je „zadovoljavajuća“. Isto su ocenjene i Hankook K425 Kinergy Eco i Firestone Firehawk TZ300a.

Guma Barum Brillantis 2 pokazala je da nije najsigurnija na suvom putu, a Nexen N Blue HN nije ostvarila dobar plasman zbog loših osobina gazećeg sloja. Loš plasman imala je i GT Radial Champiro 228, pre svega zbog loše upravljivosti koju je pokazala na vlažnoj podlozi.

Lošu ocenu dobile su Glue Dynaxer HB 3, Marangoni Verso, F108 i radijalna Rotalla Sailun Artezzo SH402. Navedene četiri gume nisu se snašle na vlažnom putu.

Osim ravnoteže na putu, dobre gume pokazale su da imaju neke posebne kvalitete koje ih čine idealnim izborom za neuobičajene zahteve kupaca.

Guma Dunlop Sport BluResponse blistala je na suvom putu, a odmah iza nje su Contintental Premium Contact 5, Goodyear Efficient Grip Performance i Bridgestone Turanza 001.

Na mokroj podlozi najbolje se snalazi Goodyear Efficient Grip Performance, Dunlop Sport BluResponse i Contintental Premium Contact.

Najekonomičnija guma po pitanju goriva je Goodyear Efficient Grip Performance i Dunlop Sport BluResponse. Njima se pridružuju i Nokian Line, Michelin Energy Saver + i Contintental Premium Contact.

Najkvalitetniji gazeći sloj ima guma Michelin Energy Saver +.

Na kraju, uz rezervu se rezultati ovog testiranja mogu odnositi i na susedne dimenzije guma, od +10 do -10 mm širine, dakle na dimenzije 175/60/r15 i 195/60/r15.

A technician prepares a car for a crash-test at the laboratory of the German motor club ADAC in Landsberg December 5, 2013. The ADAC has a crash test facility accredited by Euro NCAP (New Car Assessment Programme) where it runs various tests probing new cars for safety under different scenarios, pedestrian protection and other automotive tests. The results about the safety of popular car models are freely available to readers on ADAC web site. Picture taken December 5, 2013.      REUTERS/Michael Dalder (GERMANY  - Tags: TRANSPORT) - RTX184SB

A technician prepares a car for a crash-test at the laboratory of the German motor club ADAC in Landsberg December 5, 2013. The ADAC has a crash test facility accredited by Euro NCAP (New Car Assessment Programme) where it runs various tests probing new cars for safety under different scenarios, pedestrian protection and other automotive tests. The results about the safety of popular car models are freely available to readers on ADAC web site. Picture taken December 5, 2013. REUTERS/Michael Dalder (GERMANY – Tags: TRANSPORT) – RTX184SB

9 guma koje su ocenjene kao „dobre“:
1. Michelin Energy Saver +
2. Contintental Premium Contact 5
3. Dunlop Sport BluResponse
4. Goodyear Efficient Grip Performance
5. Vredestein Sportrac 5
6. Bridgestone Turanza 001
7. Nokian Line
8. Fulda EcoControl HP
9. Semperit Comfort-Life 2

4 gume koje su ocenjene kao „zadovoljavajuće“:
1. Pirelli Cinturato P1
2. Barum Brillantis 2
3. Hankook K425 Kinergy Eco
4. Firestone Firehawk TZ300a

2 gume koje su ocenjene kao „umereno zadovoljavajuće“:
1. Nexen N Blue HN
2. GT Radial Champiro 228

4 gume koje su ocenjene kao „nezadovoljavajuće“:
1. Glue Dynaxer HB 3
2. Marangoni Verso
3. F108
4. Rotalla Sailun Artezzo SH402

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?