Slažete se da muškarci misle da su bolji vozači od žena? Onda vas neće obradovati rezultati najnovijih istraživanja u Velikoj Britaniji. Muškarci u odnosu na žene imaju drastično veću šansu da zimi pogrešno procene kretanje automobila kojim upravljaju. I to samo zbog toga što se upuste u vožnju pre nego što očiste šoferšajbnu kako valja.

Muškarci voze „po tankom ledu“ kad je bezbedna vožnja u pitanju jer priznaju da zimi voze sa 40% površine šoferke pod ledom. Žene su bolje jer ne kreću na put bez 70% vidljivosti na prednjem staklu. To znači da će svaki treći automobil na putu imati za volanom osobu koja ne vidi dobro šta se dešava u saobraćaju, odnosno biće mnogo veći broj „zamalo“ situacija i mimoilaženja u vožnji „za dlaku“.

6a00d83451b3c669e20120a677ff8c970c

Istraživanje je sproveo poznati proizvođač guma Continental na uzorku od 4000 vozača, a ono je ukazalo na zabrinjavajuće rizično ponašanje Britanaca, posebno muškaraca, kada je u pitanju bezbedna vožnja tokom zimskih meseci. Većina vozača je u „prevelikoj žurbi“ da potpuno odledi stakla i retrovizore, iako više od polovine njih zna da to nije dobro.

Muškarci su gori od žena i po tome što su svesni rizika za svoje ponašanje u vožnji ali ne preduzimaju ništa. U odnosu na žene:
– 28% više muškaraca seda za volan dok su još pospani,
– potrebno im je 17% više vremena da se razbude, a više od polovine su još uvek pospani tokom prvih četiri i po minuta vožnje,
– 52% muškaraca zna da ne treba da vozi sa zaleđenim vetrobranom ali po tom pitanju ne čini ništa.

Takođe jedan od pet ispitanika smatra da ukoliko ga iznenadi poledica i prokliza, treba da da gas kako bi se „izvezao“ sa poledice, mada veći broj žena zna da treba uraditi upravo suprotno.

I za kraj, čak trećina od broja ispitanih je pogrešno izabrala tečnost za pranje stakala koja mrzne na niskim temperaturama, koja nije ni od kakve pomoći kada temperatura padne ispod nule.

Izvor: conti-central.co.uk

3 Komentara
  1. Gavra 12 година ago

    Mogu samo reci da vozim 35 godina i da se opusteno osecam samo uz 4 vozaca od kojih su dve zene i sa njima potpuno , ali takve su retke – kao i muskarci koji zaista umeju voziti 🙂
    Muskarcima ponekad auto zamenjuje deo libida , ali zene cesto voze samo iz potrebe za prevozom i svi grese , jer je bezbednije voziti se taxijem i drumove ostaviti onima koji vole i umeju da voze 🙂

  2. Dragan 12 година ago

    Mislim da medju vozacima ima mnogo guskova koji misle da su veliki vozaci a padaju na glupostima dok zene jednostavno voze i ne takmice se ni sa kim.zene su iako mozda manje veste za volano daleko opreznije.Nije mi jasno da li je bolji vozac koji oprezno vozi ili onaj koji srlja kroz saobracaj…

  3. Bojan 12 година ago

    Uopšte nije tačno. Lično, ne polazim dok ne očistim sva stakla. Mislim da žene malo lažu. Nema veze sa šovinizmom, jednostavno gledam situacije po putu ovih dana, a bilo ih je dosta:
    Auto, kome samo brisači obrisali sneg napred, na celom bar 7-8cm snega na svemu…vozi žena. Niti bočna niti zadnje očišćeno. I bar dve trećine automobila sa zamagljenim, zamrznutim, neočišćenim farovima i staklima, prljava zadnja šoferka…voze žene.

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?