1. novembra je na snagu stupio Pravilnik ZOBS koji propisuje da vlasnici automobila tokom zime moraju da imaju sve četiri zimske ili „univerzalne” gume, čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice.

Internet-Prodaja-Guma-logo

Pravilnik je stupio na snagu 4. maja 2012. godine i predviđa da u periodu od 1. novembra do 1. aprila sva vozila moraju biti opremljena sa četiri zimske gume, ako su putevi prekriveni snegom, ledom ili poledicom. To znači da, ukoliko grane sunce i vremenske prilike se promene, odnosno usred zime nema snega i leda, zimske gume neće biti obavezne.

Zabranjeno je postavljanje guma sa kramponima. Obavezne su zimske gume koje imaju bar jednu od oznaka M+S, Winter, Snow, oznaku pahuljice i slično. Međutim, ove transparentne oznake mogu, ali ne moraju da znače da je u pitanju prava zimska guma. Ono što zimsku gumu određuje je sirovinski sastav i dezen gazećeg sloja, ali i oznaka pahuljice uokvirene planinom sa tri vrha. S obzirom na to da su od 1. novembra obavezne i etikete na gumama koja će prikazivati detalje kao što su efikasnost potrošnje goriva, prianjanje na mokrom i performanse buke, biće lako odrediti koja je adekvatna za zimsko vreme.

Sajt Internet Prodaja Guma sproveo je tokom septembra istraživanje u kojem je učestvovalo 6.000 vozača. Cilj je bio da se sazna da li će se i u kojoj meri građani pridržavati novog Pravilnika, koliko često kupuju gume i koji faktori najviše utiču na njihov izbor.

Došlo se do rezultata da će najveći broj vozača zimu dočekati sa sve četiri zimske gume (čak 47 % ispitanika), a 38% njih reklo je da će voziti sa gumama koje poseduju bez obzira na vremenske prilike i neprilike, odnosno da se neće pridržavati Pravilnika. Ostalih 15% odgovorilo je da će voziti sa letnjim gumama, ali samo kada na putevima nema snega, leda ili poledice, što je u skladu sa Pravilnikom.

Kada je postavljeno pitanje koliko često kupuju gume, najviše ispitanika odgovorilo je da to čini jednom u dve do tri godine (46 odsto). Postoje i oni koji to rade svake treće godine ili ređe (29 odsto), a najmanje, tek 25 odsto, je onih koji to rade svake godine. U poslednju grupu spadaju vozači koji godišnje pređu najveći broj kilometara.

Istraživanje je pokazalo i da se 25 % ispitanih vozača odlučuje za polovne gume, ali da je ipak najviše onih koji bi kupili nove, makar i malo skuplje gume, ali da su bezbednije i dugotrajnine (čak 56%). Onih koji bi kupili nove gume, ali najjeftinije tek je 19%.

Pored guma adekvatnih na zimske uslove, u periodu kada „zasneži“ van naseljenog mesta, na putevima koji su označeni znakom upotrebe lanaca, obavezno je montiranje lanaca na pogonske točkove ili drugih dodataka za povećanje trakcije. U naselju ovo pravilo ne važi.

2 Komentara
  1. auto oprema 11 година ago

    Mislim da ce sada novim zakonom o obaveznim zimskim gumama i potrebnoj dubini sare na gumama i kupovina istih kod stanovnistva porasti. Realno gume i treba da su ispravnneako zelimo bezbednu voznju.

  2. Author

    […] baviti vremenskom prognozom i time kakva nas zima očekuje. Namera mi je da sve nas podsetim na Pravilnik ZOBS – a o upotrebi zimskih guma. U periodu do 1. aprila treba da imamo montirane sve četiri gume, koje […]

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?