Stiže nam 1. novembar i nedvosmisleno najavljuje ulazak u još jedan zimski period. Nećemo se sada baviti vremenskom prognozom i time kakva nas zima očekuje. Namera mi je da sve nas podsetim na Pravilnik ZOBS – a o upotrebi zimskih guma.

U periodu do 1. aprila treba da imamo montirane sve četiri gume, koje imaju bar jednu od oznaka M+S, Winter, Snow, oznaku pahuljice i slično, ako na kolovozu ima snega, poledice i leda. Pravilnik i njegove odredbe uglavnom su nam jasne i stvaraju sve manje dilema i prostora za nedoumice.

U slučaju da odlučimo suprotno i ostavimo na vozilu letnje gume, trebalo bi da budemo spremni na moguća iznenađenja. Kombinacije su brojne, jer zima u našim krajevima ume da bude varljiva i nepredvidiva.

led i klizavo04_RAS_foto zoran ilic_1000x0

Mogući neželjeni scenario

Lako se može desiti da se jednog jutra probudimo i ulice koje smo prethodno veče ostavili suve, zateknemo prekrivene snegom, pa da budemo prinuđeni da se na posao zaputimo taksijem ili autobusom. Ili da po suvom vremenu odemo kolima na posao, a da u međuvremenu padne ledena kiša i onemogući naš povratak kolima kući. Kao i da krenemo na put iz mesta po suvom kolovozu, a da na pojedinim delovima puta naletimo na sasvim drugačije uslove…

Odluka o tome da ostavimo na vozilima letnje gume, dovodi nas do toga da u svakom momentu treba da budemo spremni na iznenadnu promenu planova o tome na koji način ćemo se kretati. Ali to je naš izbor i na to imamo pravo.

Možemo, naravno, da rizikujemo da nas zaustavi saobraćajna policija i naplati nam kaznu. Da li smo se onda našli u situaciji koju opisuje ona stara „skuplja dara nego mera“?  I ovde je izbor na nama.

Međutim, ovakav izbor nas uvodi u mnogo veći rizik od izrečene kazne. Vožnjom sa letnjim gumama rizikujemo sigurnost i bezbednost. Kako našu, tako i ostalih učesnika u saobrajaću.
A ovo zaista nije preporučljivo.
Bolje je da budemo sigurni i samopouzdani i da na odredište stignemo.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

1 Komentar
  1. Ivan 8 година ago

    Ako je bezbednost na prvom mestu, a verujem da jeste, zasto onda zakon ne regulise upotrebu zimskih guma leti? Svakodnevno vidjam ogroman broj vozaca koji cele godine voze samo zimske gume. Letnje i ne kupuju. Cesto se pravdaju losom ekonomskom situacijom. Posebno me brine cinjenica da i veliki broj vlasnika novijih automobila koristi zimske gume cele godine. Cinjenica je da zimske gume u letnjim uslovima kada su visoke temperature ne ispunjavaju ni minimum uslova za bezbednu voznju bas kao i letnje zimi. Zaustavni put je znatno duzi, smanjena je i upravljivost vozila i da ne nabrajam dalje. Zato bih voleo da se neko pozabavi i tom problematikom jer zivot nema cenu.

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?