Već na samom početku godine Michelin je objavio novog dobitnika Michelin-ove Zvezde. Ovo je prestižna nagrada za kulinarstvo kojoj se nadaju mnogi šefovi kuhinja i vlasnici restorana. Sada ju je prvi put u istoriji osvojio veganski restoran.

Michelin–ova zvezda od početka do današnjih dana

Michelin–ova zvezda od početka do današnjih dana

Još davne 1900. godine braća Michelin su počela da objavljuju publikaciju Michelin-ov vodič. Bio je namenjen vozačima. Oni su u njemu mogli da pronađu sve bitne informacije koje bi mogle da im zatrebaju tokom putovanja po Francuskoj.

Nakon I Svetskog rata u vodič je dodata i lista restorana svrstanih po određenim kategorijama. Ova rubrika je postajala vremenom sve popularnija. Stoga je Michelin počeo da upošljava inspektore koji su anonimno obilazili restorane. Naručivali su jela i potom ih ocenjivali vrlo detaljno i po strogim kriterijumima. Vremenom su ovu praksu proširili po celom svetu, a dobitnik Zvezde je uvek restoran sa hranom vrhunskog kvaliteta.

Prva Zvezda za veganski restoran

Michelin je već dodeljivao ovu prestižnu nagradu restoranima u Americi i Nemačkoj koji na svom meniju imaju kombinaciju vegetarijanskih i veganskih obroka. Međutim, ovo je prvi put da nagrada bude dodeljena isključivo veganskom restoranu.

Zanimljivo je da se on nalazi u Francuskoj, zemlji koja tradicionlano uživa u mesnim jelima. Dodela prestižne nagrade ovom veganskom restoranu, dokaz je da se Francuska otvara prema kuhinji bez namirnica životinjskog porekla.

Veganski restoran ONA dobitnik Zvezde

Veganski restoran ONA dobitnik Zvezde

Veganski restoran koji je ovom prilikom osvojio zvezdu ima vrlo slikovito ime –   ONA (Origine Non Animals). U njemu se poslužuju isključivo jela koja nisu životinjskog porekla.

Restoran ONA je otvoren pre pet godina i nalazi se u malom mestu Ares u blizini Bordoa na Atlantskoj obali. Restoran je maštovito opremljen. Materijali koji su korišćeni nisu životinjskog porekla, što je uobičajeno za vegane.

Vlasnica restorana Claire Vallee neobično se iznenadila kada  je čula vest da je dobila prestižnu Michelin-ovu zvezdu. Pored ove, dobila je takođe i Zelenu Zvezdu, novu nagradu koju je uveo Michelin prošle godine. Ona se dodeljuje ustanovama sa iskustvom u etičkoj praksi.

Kako je otvoren restoran ONA

Inspiraciju za otvaranje restorana Claire Vallee je dobila na svojim mnogobrojnim putovanjima, posebno po Tajlandu. Po uzoru na njihovu kuhinju, unela je drugačiji način kuvanja, kao i začine i povrće koje pre toga nikada nije videla.

Meni restorana ONA

Na gurmanskom meniju ovog restorana nalazi se nekoliko jela. Ova jela se sastoje od intrigantnih kombinacija jele, nekoliko vrsta gljiva, celera, limunske trave i sličnih sastojaka. Jela se poslužuju na terasi ukrašenoj sa preko stočetrdeset biljaka.

Na samom početku vlasnica je imala problema sa finsniranjem svog restorana. Tradicionalne francuske banke bile su sumnjičave prema uspehu veganskog restorana. Konačno je prikupila sredstva putem crowdfunding-a (prikupljanje male količine novca od velikog broja ljudi, putem interneta) i preko banke La Nef, koja je specijalizovana za pozajmice za etičke projekte. Ova nagrada je dokazala da je finansiranje bilo isplativo.

Blistava Michelin Zvezda

Michelin-ovu zvezdu je izuzetno teško dobiti i zato se neobično ceni u svetu kulinarstva. Smatra se da je restoran koji ju je dobio izvrstan i za svaku preporuku ljubiteljima dobrog zalogaja. Inspektori koji obilaze restorane imaju istančan gastronomski ukus i dobro oko za detalje.  Prilikom ocenjivanja, u obzir uzimaju kvalitet hrane, način na koji je aranžirana i način posluživanja. Izgled restorana i ambijent ne ulaze u ocenu.

Kada se sve ovo uzme u obzir, poseta jednom ovakvom restoranu zvuči vrlo primamljivo. Ukoliko se kojim slučajem na proputovanju nađete u blizini Bordoa, ne propustite priliku da skrenete prema Aresu do ovog restorana i uverite se u kvalitet njihovog menija.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?