Novi pravilnik ZOBS je uneo dosta zabune kada su u pitanju termini zimska oprema i zimske gume, zbog čega, kako se novembar približava, sve češće od posetilaca i kupaca dobijamo pitanja na ove teme. Zbog toga ćemo pokušati da ove termine razjasnimo kako biste u mesecima koji slede lakše donosili odluke o kupovini.

Zimska oprema ili zimske gume

Najvažnije je prvo napraviti razliku između termina zimska oprema i termina zimske gume, jer se oni mogu po svom značenju mogu preklapati u određenoj meri, ali nemaju identično značenje.

Zimska oprema je termin iz člana 121. pravilnika ZOBS, po kome se pod zimskom opremom smatraju sve gume koje imaju bar jednu od oznaka M+S, Winter, Snow, oznaku pahuljice (Severe Service Amblem) i sl. To znači da gume koje zbog oznaka koje nose zadovoljavaju pravilnik i spadaju u obaveznu zimsku opremu mogu, ali i ne moraju biti zimske gume.

S druge strane, sirovinski sastav gume i dezen gazećeg sloja su elementi koji odlučuju o tome da li je neka guma zimska ili letnja, tj. sam proizvođač prilikom proizvodnje određene gume u zavisnosti od izbora sirovina i konstrukcije gazećeg sloja proizvodi zimsku ili letnju gumu. Da bi se jasno razlikovale jedne od drugih zimske gume obavezno nose oznaku pahuljice uokvirene planinom sa tri vrha.

Zimska oprema je obavezna u periodu od 1. novembra do 1. aprila, dok van navedenog perioda ne postoji zakonska regulativa kad je izbor guma u pitanju. U tom smislu možete na svom automobilu ostaviti montirane zimske gume tokom cele godine, ali računajte na to da će se one brže habati naročito tokom vrućih letnjih dana, što će uticati na njihov vek trajanja i svojstva u vožnji u narednoj zimskoj sezoni.

Zato preporučujemo da pre odluke o kupovini guma razmislite o tome koje su vaše realne potrebe kada je vožnja tokom cele godine u pitanju, a više na tu temu pročitajte u članku Koje gume kupiti?

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?